Imprezowe kulki. Czyli jak zrobić prostą i smaczną przekąskę na imprezę.


Składniki:

- 1 kilogram karkówki,

- 1 jajko,

- 1 łyżka koperku,

- 2 łyżki bułki tartej,

- sól,

- pieprz,

- olej do smażenia,

- mąka pszenna do obtaczania.

Przygotowanie:

Do dużej miski dodaj mięso mielone z karkówki, wybij 1 jajko, dodaj koperek, bułkę tartą, sól i pieprz.

Dokładnie wymieszaj składniki na jednolitą masę.

Na patelnie nalej olej i zagrzej.

Z masy uformuj małe kulki, obtocz w mące pszennej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.


Kiedy kulki będą już obsmażone patelnię przykryj pokrywką, zmniejsz moc palnika na najmniejszą i duś przez 20 minut.

Gotowe kulki przełóż do miseczki i nabij wykałaczki, aby łatwiej było się częstować. 

Smacznego.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Buraki kiszone to babciny sposób na zwiększenie odporności. Koniecznie wykonaj ten przepis.

Zapiekanka z chleba tostowego z piekarnika. Ekspresowa ciepła kolacja dla zabieganych.

Super szybki sposób na surówkę z czerwonej kapusty.