Karbonade, czyli kotlet schabowy inaczej. Musisz go spróbować!
Składniki:
- Polędwica wieprzowa lub schab b/k,
- sól,
- pieprz,
- 2 jajka
- 1 łyżka śmietany 12%,
- musztarda sarepska,
- bułka tarta do obtaczania.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania mięsa na kotlety. Osobiście uważam, że z polędwicy wychodzą o wiele lepsze kotlety, ale jeśli jej nie masz zastąp ją schabem.
Mięso dokładnie rozklep.
Na patelnię nalej olej i rozgrzej.
W tym czasie naszykuj na jednym talerzu bułkę tartą, a na drugim 2 jajka połączone z 1 łyżką kwaśnej śmietany, dopraw to solą i pieprzem.
Kiedy już wszystkie składniki będą gotowe zaczynamy panierowanie.
Mięso posmaruj musztardą, obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej.
Smaż na oleju z obu stron na złoty kolor.
Smacznego :)




Komentarze
Prześlij komentarz