Bigos z mięsem i boczkiem. Przepis na bogato.

 


Jest wiele wersji bigosów, jednak ten najbardziej skradł moje serce.

Przygotuj wcześniej te składniki:

- 1 kilogram kapusty kiszonej,

- 400g boczku,

- 800g mięsa wieprzowego,

- 1 cebula,

- 0,5 litra gorącej wody,,

- 1 łyżka smalcu,

- 1 słoiczek przecieru pomidorowego,

- 2 liścia laurowe,

- 3 ziarna ziela angielskiego,

- 1 łyżka majeranku,

- 1 łyżka papryki słodkiej,

- 0,5 łyżeczki papryki ostrej,

- sól,

- Pieprz.

Przygotowanie:

Kapustę pokroić i włożyć do dużego garnka. Zalej gorącą wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotuj przez 30 minut pod przykryciem.


Po tym czasie do kapusty dodaj podsmażoną cebulkę na oleju, podsmażone mięso i boczek na smalcu.

Dodatkowo dodaj przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy wymienione powyżej.


Połącz dokładnie wszystkie składniki i gotuj jeszcze przez 40 minut.


Smacznego.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Buraki kiszone to babciny sposób na zwiększenie odporności. Koniecznie wykonaj ten przepis.

Zapiekanka z chleba tostowego z piekarnika. Ekspresowa ciepła kolacja dla zabieganych.

Super szybki sposób na surówkę z czerwonej kapusty.