Buraki kiszone to babciny sposób na zwiększenie odporności. Koniecznie wykonaj ten przepis.
Buraki to warzywo bardzo niedocenione, a szkoda bo niesie za sobą dużo dobrego.
Moja babcia co roku robiła kiszone buraki, aby zwiększyć całej rodzinie odporność i dzięki temu, rzadko kiedy chorujemy.
Do wykonania takich buraków wystarczy naprawdę niewiele składników, a korzyści jakie nam przyniosą będą znacznie widoczne.
Składniki:
- 1 kg buraków,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- kilka kulek pieprzu,
- 1 litr przegotowanej wody,
- 1 łyżka soli.
Przygotowanie:
Buraki umyj, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Do dużego słoika włóż przekrojone ząbki czosnku, liście laurowe, ziarna pieprzu.
Następnie poukładaj ciasno buraki, pamiętając aby zostawić u góry trochę wolnego miejsca, tak aby zalewa przykryła całe warzywa. Jeśli warzywa nie będą pokryte zalewą to zacznie pojawiać się pleśń.
Teraz przygotuj zalewę. Do przegotowanej wody dodaj 1 łyżkę soli i dokładnie wymieszaj. Kiedy sól się rozpuści to możesz przelać ją do słoika.
Słoik szczelnie zamknij i pozostaw w temperaturze pokojowej na 5-7 dni.
Po tym czasie możesz cieszyć się smakiem i zdrowotnymi właściwościami buraków. Zjedz przynajmniej 2-3 kawałki dziennie, aby zdrowie Ci dopisywało.
Dobra Rada: Z pozostałej zalewy możesz przygotować przepyszny barszczyk czerwony.





Komentarze
Prześlij komentarz