Buraki kiszone to babciny sposób na zwiększenie odporności. Koniecznie wykonaj ten przepis.

 


Buraki to warzywo bardzo niedocenione, a szkoda bo niesie za sobą dużo dobrego. 

Moja babcia co roku robiła kiszone buraki, aby zwiększyć całej rodzinie odporność i dzięki temu, rzadko kiedy chorujemy.

Do wykonania takich buraków wystarczy naprawdę niewiele składników, a korzyści jakie nam przyniosą będą znacznie widoczne.

Składniki:

- 1 kg buraków,

- 4 ząbki czosnku,

- 2 liście laurowe,

- kilka kulek pieprzu,

- 1 litr przegotowanej wody,

- 1 łyżka soli.

Przygotowanie:

Buraki umyj, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę.

Do dużego słoika włóż przekrojone ząbki czosnku, liście laurowe, ziarna pieprzu.

Następnie poukładaj ciasno buraki, pamiętając aby zostawić u góry trochę wolnego miejsca, tak aby zalewa przykryła całe warzywa. Jeśli warzywa nie będą pokryte zalewą to zacznie pojawiać się pleśń.

Teraz przygotuj zalewę. Do przegotowanej wody dodaj 1 łyżkę soli i dokładnie wymieszaj. Kiedy sól się rozpuści to możesz przelać ją do słoika.

Słoik szczelnie zamknij i pozostaw w temperaturze pokojowej na 5-7 dni.

Po tym czasie możesz cieszyć się smakiem i zdrowotnymi właściwościami buraków. Zjedz przynajmniej 2-3 kawałki dziennie, aby zdrowie Ci dopisywało.

Dobra Rada: Z pozostałej zalewy możesz przygotować przepyszny barszczyk czerwony.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zapiekanka z chleba tostowego z piekarnika. Ekspresowa ciepła kolacja dla zabieganych.

Super szybki sposób na surówkę z czerwonej kapusty.