Lasagne. Makaronowa zapiekanka.
Czas przygotowania może jest długi, ale uwierzcie mi że warto choć raz posmakować tego przepisu.
Składniki:
- 500 gramów mięsa mielonego,
- makaron lasagne,
- 300 gramów sera żółtego,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 słoik przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki oleju,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 600 ml mleka,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- oregano,
- gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania masy mięsnej. Cebulę i starty czosnek podsmaż na 2 łyżkach oleju i przypraw do smaku solą, pieprzem i papryką słodką.
Dodaj mięso mielone i podsmaż. Następnie dodaj paprykę czerwoną i duś pod przykryciem przez 10 minut.
3 łyżki masła rozpuść i dodaj 2 łyżki mąki pszennej energicznie mieszając.
Kiedy składniki się połączą dodaj stopniowo mleko ciągle mieszając.
Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodatkowo dodaj szczyptę gałki muszkatołowej.
Sos zagotuj ciągle mieszając, aby się nie przypalił.
Kiedy sos zgęstnieje będzie gotowy.
Sos beszamelowy - makaron - masa mięsna - żółty starty ser - sos beszamelowy - makaron - masa mięsna - żółty starty ser.
Piec w temperaturze 220 stopni przez 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć przykrycie i piec jeszcze przez 10 minut, aby góra zdążyła się zarumienić.
Smacznego.











Komentarze
Prześlij komentarz