Lasagne. Makaronowa zapiekanka.

 

Czas przygotowania może jest długi, ale uwierzcie mi że warto choć raz posmakować tego przepisu. 

Składniki:

- 500 gramów mięsa mielonego,

- makaron lasagne,

- 300 gramów sera żółtego,

- 1 czerwona papryka,

- 1 cebula,

- 3 ząbki czosnku,

- 1 słoik przecieru pomidorowego,

- 2 łyżki oleju,

- 3 łyżki masła,

- 2 łyżki mąki pszennej,

- 600 ml mleka,

- sól,

- pieprz,

- papryka słodka,

- oregano,

- gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania masy mięsnej. Cebulę i starty czosnek podsmaż na 2 łyżkach oleju i przypraw do smaku solą, pieprzem i papryką słodką.


Dodaj mięso mielone i podsmaż. Następnie dodaj paprykę czerwoną i duś pod przykryciem przez 10 minut.


Po tym czasie zdejmij pokrywę i dodaj przecier pomidorowy i dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i oregano.


Odstaw na bok i przygotuj biały sos.

3 łyżki masła rozpuść i dodaj 2 łyżki mąki pszennej energicznie mieszając.


Kiedy składniki się połączą dodaj stopniowo mleko ciągle mieszając.


Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodatkowo dodaj szczyptę gałki muszkatołowej.

Sos zagotuj ciągle mieszając, aby się nie przypalił.

Kiedy sos zgęstnieje będzie gotowy.


Blachę wysmaruj masłem i układaj kolejno składniki.

Sos beszamelowy - makaron - masa mięsna - żółty starty ser - sos beszamelowy - makaron - masa mięsna - żółty starty ser.


Piec w temperaturze 220 stopni przez 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć przykrycie i piec jeszcze przez 10 minut, aby góra zdążyła się zarumienić.

Smacznego.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Buraki kiszone to babciny sposób na zwiększenie odporności. Koniecznie wykonaj ten przepis.

Zapiekanka z chleba tostowego z piekarnika. Ekspresowa ciepła kolacja dla zabieganych.

Super szybki sposób na surówkę z czerwonej kapusty.