Puszyste kluski śląskie. Lepsze jak u mamy.

 


Kluski śląskie niby banalny przepis, ale nie dla wszystkich może być takie oczywisty. Z racji tego, że często poszukują tradycyjnych przepisów młode gospodynie zostawiam go tu właśnie dla nich. W końcu skądś trzeba czerpać wiedzę :)

Lista składników:

- 2 kg ugotowanych ziemniaków,

- 1 jajko,

- mąka ziemniaczana.

Przygotowanie:

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę.

Ziemniaki podziel na 4 części. 1 z nich wyciągnij i dodaj do reszty wyrównując powierzchnię. 

W wolne miejsce nasyp mąki ziemniaczanej do tej samej wysokości.


Dodaj 1 jajko i wymieszaj dokładnie składniki na gładką masę.


Z gotowego ciasta formuj kluseczki.


Gotowe kluski wrzuć do wrzącej i osolonej wody i gotuj 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Buraki kiszone to babciny sposób na zwiększenie odporności. Koniecznie wykonaj ten przepis.

Zapiekanka z chleba tostowego z piekarnika. Ekspresowa ciepła kolacja dla zabieganych.

Super szybki sposób na surówkę z czerwonej kapusty.