Marynowane podgrzybki. Najlepszy przepis mojej teściowej.
Uwielbiam ten przepis, dlatego też chętnie się z Wami nim podzielę.
Przygotuj te składniki:
- podgrzybki,
- 2 szklanki wody,
- 0,5 szklanki octu,
- 2,5 łyżki cukru,
- 2 łyżki soli,
- liście laurowe ( po 1 sztuce na słoik),
- 1 łyżeczka gorczycy na słoik,
- po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego na słoik,
- cebula.
Przygotowanie:
Grzyby ugotuj w osolonej wodzie. Czas gotowania 20 minut.
W tym czasie przygotuj zalewę. Do garnka dodaj wodę, ocet, cukier i sól. Dokładnie zmieszaj składniki i zagotuj.
Do wyparzonych słoików włóż liście laurowe, gorczycę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego i pokrojoną w piórka cebulę.
Słoiki dokładnie zakręć i pasteryzuj przez 20 minut.
Pamiętaj, aby nie wkładać słoików do zimnej wody, bo słoiki mogą pęknąć. Najpierw zagotuj wodę w garnku, a następnie powoli włóż słoiki.







Komentarze
Prześlij komentarz