Marynowane podgrzybki. Najlepszy przepis mojej teściowej.

 


Uwielbiam ten przepis, dlatego też chętnie się z Wami nim podzielę.

Przygotuj te składniki:

- podgrzybki,

- 2 szklanki wody,

- 0,5 szklanki octu,

- 2,5 łyżki cukru,

- 2 łyżki soli,

- liście laurowe ( po 1 sztuce na słoik),

- 1 łyżeczka gorczycy na słoik,

- po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego na słoik,

- cebula.

Przygotowanie:

Grzyby ugotuj w osolonej wodzie. Czas gotowania 20 minut.

W tym czasie przygotuj zalewę. Do garnka dodaj wodę, ocet, cukier i sól. Dokładnie zmieszaj składniki i zagotuj.

Do wyparzonych słoików włóż liście laurowe, gorczycę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego i pokrojoną w piórka cebulę.


Nałóż gotowe i jeszcze gorące grzyby.


Zalej gorącą zalewą.


Słoiki dokładnie zakręć i pasteryzuj przez 20 minut.



 Pamiętaj, aby nie wkładać słoików do zimnej wody, bo słoiki mogą pęknąć. Najpierw zagotuj wodę w garnku, a następnie powoli włóż słoiki.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Buraki kiszone to babciny sposób na zwiększenie odporności. Koniecznie wykonaj ten przepis.

Zapiekanka z chleba tostowego z piekarnika. Ekspresowa ciepła kolacja dla zabieganych.

Super szybki sposób na surówkę z czerwonej kapusty.