Fasolka po bretońsku. Prosty i smaczny przepis, który musisz zapisać.

 Fasolkę po bretońsku możesz podać nie tylko na obiad, świetnie sprawdzi się również podczas imprez. 

Lista składników:

- 500 gramów fasoli Jaś,

- 400 gramów kiełbasy swojskiej,

- 300 gramów boczku surowego,

- 300 gramów boczku wędzonego,

- 2 cebule,

- 1 łyżka masła,

- 100 ml przecieru pomidorowego, 

- 2 łyżki mąki pszennej,

- 2,5 litra wody,

- 2 liście laurowe,

- 3 ziarna ziela angielskiego,

- 1 łyżeczka pieprzu, 

- 1 łyżeczka papryki słodkiej,

- 0,5 łyżeczki papryki ostrej

- 1 łyżeczka majeranku, 

- sól wg własnego uznania.

Przygotowanie:

Fasolę namocz na całą noc.

Po tym czasie przepłukuj ją i dodaj do garnka wraz z 2,5 litrami wody, liściem laurowym i zielem angielskim.

Gotuj przez 120 minut pod przykryciem.

Po tym czasie dodaj do zupy podsmażoną kiełbasę, podsmażony boczek i podsmażoną cebulę na maśle.

Następnie dodaj wszystkie przyprawy, przecier pomidorowy i dokładnie zmieszaj składniki.


Do osobnego naczynia dodaj mąkę pszenną i trochę gorącej zupy. Dokładnie wymieszaj i wlej do garnka.

Energicznie wymieszaj i gotuj zupę jeszcze przez 15 minut.

Smacznego.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Buraki kiszone to babciny sposób na zwiększenie odporności. Koniecznie wykonaj ten przepis.

Zapiekanka z chleba tostowego z piekarnika. Ekspresowa ciepła kolacja dla zabieganych.

Super szybki sposób na surówkę z czerwonej kapusty.