Fasolka po bretońsku. Prosty i smaczny przepis, który musisz zapisać.
Fasolkę po bretońsku możesz podać nie tylko na obiad, świetnie sprawdzi się również podczas imprez.
Lista składników:
- 500 gramów fasoli Jaś,
- 400 gramów kiełbasy swojskiej,
- 300 gramów boczku surowego,
- 300 gramów boczku wędzonego,
- 2 cebule,
- 1 łyżka masła,
- 100 ml przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2,5 litra wody,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól wg własnego uznania.
Przygotowanie:
Fasolę namocz na całą noc.
Po tym czasie przepłukuj ją i dodaj do garnka wraz z 2,5 litrami wody, liściem laurowym i zielem angielskim.
Gotuj przez 120 minut pod przykryciem.
Po tym czasie dodaj do zupy podsmażoną kiełbasę, podsmażony boczek i podsmażoną cebulę na maśle.
Następnie dodaj wszystkie przyprawy, przecier pomidorowy i dokładnie zmieszaj składniki.
Energicznie wymieszaj i gotuj zupę jeszcze przez 15 minut.
Smacznego.






Komentarze
Prześlij komentarz