Marynowane pomidory, czyli jak ekspresowo zrobić pyszną przekąskę na imprezę.

 


Marynowane pomidory to przekąska, która podbiła ostatnie moje imprezy. Zawsze podczas spotkań rodzinnych staram się zaskoczyć swoich gości czymś nowym na stole i tym razem ogromnym zaskoczeniem była właśnie ta przekąska. Niby takie nic, ale gościom bardzo smakowało i wielu z nich prosiło mnie o przepis.

Wykonanie takich pomidorów jest naprawdę banalnie proste, a najlepsze jest to, że już kolejnego dnia możesz cieszyć się ich smakiem bo marynują się naprawdę szybko.

Przygotuj tylko te składniki i bierzmy się wspólnie do roboty.

- 2 łyżeczki octu,

- 100 ml oleju,

- 3 łyżeczki soli,

- 2 łyżeczki cukru,

- 2 łyżeczki chilli,

- 2 łyżeczki oregano, 

- czosnek ( po 3 ząbki na słoik)

- papryka czerwona,

- cebula,

- pomidory.

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania zalewy. Do słoik wlej ocet i  olej. Dodaj sól, cukier, chilli i oregano. Wszystko dokładnie zmieszaj.

Do wyparzonych słoików dodaj czosnek. 3 ząbki na słoik w wystarczalności starczy.

Następnie nałóż pokrojoną w paski paprykę czerwoną.

Następnie pokrój cebulę w piórka i nałóż kolejną warstwę.

Pokrój pomidora w księżyce i ciasno układaj w słoiku.

Zalej wcześniej przygotowaną zalewą. Ta porcja starczy na 2 słoiki.

Dokładnie zakręć słoik i pozostaw na dobę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wstaw do lodówki i zjedz w ciągu 7 dni.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Buraki kiszone to babciny sposób na zwiększenie odporności. Koniecznie wykonaj ten przepis.

Zapiekanka z chleba tostowego z piekarnika. Ekspresowa ciepła kolacja dla zabieganych.

Super szybki sposób na surówkę z czerwonej kapusty.