Kotlety z piekarnika. Szybszy i zdrowszy sposób na tradycyjny obiad.

 

Jeśli Twoi domownicy też muszą koniecznie zjeść kotleta na obiad to zaskocz ich zdrowszą wersją tego obiadu. Na tym daniu skorzysta każdy. Rodzina zje coś zdrowszego, a Ty nie będziesz musiała stać nad rozgrzaną patelnią przez długi czas. Wystarczy, że podszykujesz kotlety w panierce i wstawisz do piekarnika.

Lista składników, potrzebnych do wykonania tego przepisu:

- schab,

- płatki kukurydziane,

- 2 jajka,

- odrobina mleka,

- mąka pszenna,

- olej.

Przygotowanie:

Płatki kukurydziane rozkrusz za pomocą blendera.

Do drugiego pojemnika rozbij jajka, dodaj odrobinę mleka i dokładnie wymieszaj.


Schab pokrój i rozklep na kotlety.


Mięso panierujemy. Najpierw w mące, później w jajku, a na końcu w płatkach.

Tak przygotowane kotlety ułóż na blaszce wysmarowanej olejem.


Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180*C i piecz przez 15 minut. Ustaw tryb góra- dół.

Po tym czasie wyjmij blachę i obróć kotlety na drugą stronę.


Zmień temperaturę na 200*C i tryb termoobieg i piecz przez kolejne 5 minut.


Smacznego :) 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Buraki kiszone to babciny sposób na zwiększenie odporności. Koniecznie wykonaj ten przepis.

Zapiekanka z chleba tostowego z piekarnika. Ekspresowa ciepła kolacja dla zabieganych.

Super szybki sposób na surówkę z czerwonej kapusty.