Duszona karkówka w cebuli. Zrób ten sos z ketchupu, a oszalejesz z zachwytu.
Karkówka to moim zdaniem najlepsze mięso jakie można przygotować na obiad. Pasuje ona dosłownie do wszystkiego. Możesz ją podać w asyście ziemniaków, kaszy czy ryżu. Ten sos z ketchupu wpasuje się w każdą wersję.
Jeśli przygotujesz ten przepis według moich wskazówek mogę Ci zagwarantować, że mięso będzie soczyste i mięciutkie, bez problemu będziesz mogła rozkoszować się jego smakiem bez użycia noża.
Przygotuj wcześniej te składniki:
- Karkówka,
- 1 czerwona cebula,
- 100 ml ketchupu,
- 1 szklanka gorącej wody,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka
-olej.
Przygotowanie :
Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i rozklep.
Przypraw według własnego uznania solą, pieprzem i papryką słodką.
Następnie podsmaż na gorącym oleju z obu stron na złocisty kolor.
Mięso zdejmij z patelni i daj mu chwilę odpocząć. W tym czasie na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę czerwoną pokrojoną w piórka.
Kiedy cebula się zeszkli dodaj do wcześniej przygotowane mięso.
W osobnej misce połącz 100ml ketchupu z 1 szklanką gorącej wody i wlej na patelnię.
Tak przygotowane danie duś pod przykryciem przez 100 minut, pamiętając aby co jakiś czas dolać wody lub przemieszać.
Po tym czasie danie przekładamy na talerz i możemy cieszyć się przepysznym obiadem.





Komentarze
Prześlij komentarz