Duszona karkówka w cebuli. Zrób ten sos z ketchupu, a oszalejesz z zachwytu.

 


Karkówka to moim zdaniem najlepsze mięso jakie można przygotować na obiad. Pasuje ona dosłownie do wszystkiego. Możesz ją podać w asyście ziemniaków, kaszy czy ryżu. Ten sos z ketchupu wpasuje się w każdą wersję.

Jeśli przygotujesz ten przepis według moich wskazówek mogę Ci zagwarantować, że mięso będzie soczyste i mięciutkie, bez problemu będziesz mogła rozkoszować się jego smakiem bez użycia noża.

Przygotuj wcześniej te składniki:

- Karkówka,

- 1 czerwona cebula,

- 100 ml ketchupu,

- 1 szklanka gorącej wody,

- sól,

- pieprz,

- papryka słodka

-olej.

Przygotowanie :

Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i rozklep.

Przypraw według własnego uznania solą, pieprzem i papryką słodką.

Następnie podsmaż na gorącym oleju z obu stron na złocisty kolor.

Mięso zdejmij z patelni i daj mu chwilę odpocząć. W tym czasie na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę czerwoną pokrojoną w piórka.

Kiedy cebula się zeszkli dodaj do wcześniej przygotowane mięso.

W osobnej misce połącz 100ml ketchupu z 1 szklanką gorącej wody i wlej na patelnię.


Tak przygotowane danie duś pod przykryciem przez 100 minut, pamiętając aby co jakiś czas dolać wody lub przemieszać.

Po tym czasie danie przekładamy na talerz i możemy cieszyć się przepysznym obiadem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Buraki kiszone to babciny sposób na zwiększenie odporności. Koniecznie wykonaj ten przepis.

Zapiekanka z chleba tostowego z piekarnika. Ekspresowa ciepła kolacja dla zabieganych.

Super szybki sposób na surówkę z czerwonej kapusty.