Ciasto krówka. Szybki i łatwy sposób na pyszny deser do kawy.

 To ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu i nawet jeśli nigdy nie piekłaś to nie ma szans, że Ci się nie uda.

Przygotuj wcześniej tylko te składniki:

Na biszkopt:

- 6 jajek,

- 200 gramów cukru,

- 150 gramów mąki pszennej,

- 30 gramów roztopionego masła,

Na masę:

- 4 żółtka,

- 80 gramów cukru,

- 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 

- 60 gramów mąki ziemniaczanej,

- 400 ml mleka.

- 400ml słodkiej śmietany,

- 150 gramów miękkiego masła,

Dodatkowo:

- masa krówkowa do posmarowania.

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania biszkoptu. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.

Następnie stopniowo dodaj mąkę pszenną, cały czas miksując na średnich obrotach.

Dodaj roztopione masło, ale w temperaturze pokojowej i dokładnie połącz wszystkie składniki.

Tak przygotowane ciasto wylej na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 160*C przez 20 minut.

W czasie kiedy biszkopt jest w piekarniku, przygotuj masę.

Żółtka utrzyj z cukrem białym i cukrem wanilinowym.


Dodaj mąkę ziemniaczaną i dalej miksuj.


Gdy uzyskasz gładką masę dodawaj stopniowo gorące mleko i dalej miksuj.

Kiedy wlejesz całe mleko przestaw garnek na palnik i zagotuj masę do uzyskania gęstego budyniu.


Odstaw do ostygnięcia.

Ubij zimną słodką śmietankę na bitą śmietanę.


Do osobnego naczynia dodaj miękkie masło, ostudzoną masę budyniową i dokładnie zmiksuj.


Dodaj do masy wcześniej ubitą śmietanę i delikatnie połącz składniki za pomocą łyżki.



Teraz będziemy składać ciasto.

Ostudzony biszkopt podziel na 2 części.

1 część włóż do blaszki o jego wielkości.


Nałóż na placek masę budyniową.


Następnie nałóż drugą część biszkoptu i posmaruj masą krówkową.


Odstaw do lodówki na minimum 3 godziny.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Buraki kiszone to babciny sposób na zwiększenie odporności. Koniecznie wykonaj ten przepis.

Zapiekanka z chleba tostowego z piekarnika. Ekspresowa ciepła kolacja dla zabieganych.

Super szybki sposób na surówkę z czerwonej kapusty.