Ciasto krówka. Szybki i łatwy sposób na pyszny deser do kawy.
To ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu i nawet jeśli nigdy nie piekłaś to nie ma szans, że Ci się nie uda.
Przygotuj wcześniej tylko te składniki:
Na biszkopt:
- 6 jajek,
- 200 gramów cukru,
- 150 gramów mąki pszennej,
- 30 gramów roztopionego masła,
Na masę:
- 4 żółtka,
- 80 gramów cukru,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 60 gramów mąki ziemniaczanej,
- 400 ml mleka.
- 400ml słodkiej śmietany,
- 150 gramów miękkiego masła,
Dodatkowo:
- masa krówkowa do posmarowania.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania biszkoptu. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
Następnie stopniowo dodaj mąkę pszenną, cały czas miksując na średnich obrotach.
Dodaj roztopione masło, ale w temperaturze pokojowej i dokładnie połącz wszystkie składniki.
Tak przygotowane ciasto wylej na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160*C przez 20 minut.
W czasie kiedy biszkopt jest w piekarniku, przygotuj masę.
Żółtka utrzyj z cukrem białym i cukrem wanilinowym.

















Komentarze
Prześlij komentarz